
                                     

 
 
 
 
 

 
Clarification on the Call for Expressions of Interest No. JER-007/2010/2 

 to select Financial Intermediaries that will receive resources from the European 
Investment Fund acting through the JEREMIE Holding Fund for Campania to 

implement the Funded Risk Sharing Financial Instruments for Microcredit. 
 
Reference number: Call for EoI No. JER-007/2010/2  

The Deadline for the submission of Expressions of Interest is the 17th of May 2010. 

 

Q17: Is a financial entity regulated by art. 106 TUB allowed to submit a proposal 
under Call for Expression of Interest or is the call only for banks? 

 

EIF Answer: The call is open to all eligible entities (FIs) which can legally receive funds 
from the JHF and disburse them to SMEs. The Intermediary itself has 
to confirm that it fulfils the eligibility requirement to be authorised to carry 
out business as credit institution under the applicable regulatory framework. 
However the EIF will undertake due diligence to ensure that the FIs 
submitting proposals are acceptable banking counterparts for the EIF with a 
minimum rating level. 

 

Q18: Is an intermediary, as defined by art. 106 of TUB (Testo Unico Bancario) - 
Law 385/95, eligible? 

 

EIF Answer: Yes, please see answer to Q17. 

 

Q19: Can an intermediary, as defined by art. 106 of TUB (Testo Unico Bancario) 
- Law 385/95, apply in joint venture with a bank, playing the coordinating 
entity and lender role? 

 

EIF Answer: Yes. 

Q19: Given high expenses for tutoring, coaching, etc. Would it be possible to 
increase management fees? Currently market pricing for those activities is 
about 20-30%. 
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EIF Answer: It is not possible to increase the management fee. Tutoring/mentoring must 
be included in the fees up to 4%. 

 

Q20: If a micro enterprise - set up by the FI to undertake the tutoring activities - 
requests a micro-loan, is this micro loan eligible? 

 

EIF Answer: If such micro enterprise meets the requirement of the EU’s SME definition 
(including the ownership criterion), yes it will be eligible and will subject to 
the same criteria for eligibility as any other micro enterprise. 

 

Q21: In the case of a joint venture between a Microfinance Institution (MFI) and a 
large banking group, can the MFI have the direct relationship with the JHF 
even if it has no official credit rating? 

 

EIF Answer: Yes, although the rating is one of the criterion of evaluation. 

 

Q22: Does a non banking microfinance provider (operating as financial 
intermediary, as defined by art. 106 of TUB) applying to the call for 
expression of interest in quality of lender entity (therefore assuming the 
credit risk) obtain a lower score than a banking institute?  

 

EIF Answer: The proposal will be evaluated taking into consideration Eligibility Criteria 
and Quality Assessment Criteria. Nonetheless should a MFI be chosen 
notwithstanding a low credit standing, alternative risk mitigants, such as the 
assignment of rights, will be negotiated. 
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